Wat zijn Blue Zones?

Blue Zones: regio’s waar men beter en langer leeft

De gemiddelde levensverwachting van Nederlanders is 81 jaar (cbs.nl). De levensverwachting van mannen en vrouwen is in ons land flink gegroeid de afgelopen decennia. We zijn een welvarend land en hebben toegang tot goede gezondheidszorg. Toch is deze levensverwachting een stuk lager dan in een aantal bijzondere gebieden op aarde. Gebieden waar de gemiddelde levensverwachting het hoogste is op aarde, en waar het grootste aantal honderdjarigen woont. Dit noemen we Blue Zones, of blauwe zones.

Deze blauwe zones zijn geïdentificeerd door twee demografen: Gianni Pes en Michel Poulain. Ook de journalist Dan Buettner heeft een groot aandeel gehad in het wereldwijd kenbaar maken van de Blue Zones. In zijn bestseller The Secrets Of Long Life en het boek The Blue Zones.

Wat zijn de blauwe zones?

Wereldwijd zijn er 5 Blue Zones. Twee in Europa, één in Azië, één in Centraal Amerika en één in Noord Amerika. Vier van de vijf Blue Zones zijn eilanden.

  • Sardinië. In de regio Oglastria op Sardinië is de levensverwachting van mannen bovengemiddeld hoog. Ze leven in bergachtige gebieden en verbouwen hun eigen voedsel en rode wijn.
  • Okinawa. Op het Okinawa eiland in Japan leven de vrouwen bijzonder lang. Kenmerkend voor deze blauwe zone is het plantaardige (soya) dieet en de beoefening van tai chi.
  • Nicoya. De bewoners van dit schiereiland in Costa Rica hebben allen een levensdoel: plan de vida.
  • Loma Linda. De Loma Linda leefgemeenschap in California, Amerika, is een blauwe zone waar religie en een hechte gemeenschap essentieel zijn.
  • Icaria. Op dit Griekse eiland heerst het Mediterrane dieet: rijk in olijfolie, rode wijn en zelf-verbouwde groenten.

Wilt u meer weten over de Blue zones? Lees het artikel verder via deze link.