Om zes uur vanmorgen vertrok Anja Schelling voor een flinke uitdaging: een wandeling van Burgh-Haamstede naar Westkapelle, een afstand van zo’n veertig kilometer. Ze verblijft een lang weekend in Zeeland om te oefenen voor de Nijmeegse 4daagse. Opgeven is geen optie, want Anja doet mee om geld op te halen voor een goed doel.
(Dit artikel komt oorspronkelijk van de website makelaardij Familie Beekhuizen: www.familiebeekhuizen.nl)
Het goede doel is Toon Hermans Huis Rivierenland, een stichting voor mensen die leven met en na kanker. Zowel (voormalig) patiënten als hun naasten en nabestaanden kunnen er terecht voor laagdrempelige psychosociale oncologische zorg, activiteiten, gesprekken en informatie. Anja Schelling (57) is er sinds een halfjaar een van de coördinatoren. “Ik heb zelf huidkanker gehad, mijn zusje borstkanker en mijn vader is overleden aan kanker. Voordat ik toezegde vroeg ik mezelf af: trek ik die omgeving? Want je wordt elke dag geconfronteerd met kanker. Maar we lachen veel en dat maakt dat het alles meevalt. Er is ruimte om te vieren wat belangrijk is.”
Van Tiel naar Rivierenland
Anja heeft het druk – en niet alleen met de nodige wandeluurtjes. Dat komt door de naamsverandering van Toon Hermans Huis Tiel in Toon Hermans Huis Rivierenland. “Het centrum staat weliswaar in Tiel, maar we zijn er voor de hele regio. Toch denken mensen vaak dat we er alleen voor Tiel zijn. We hopen dat we door de naamswijziging een groter gebied gaan bereiken.”
“Je kan het goed nieuws vinden of niet, maar we groeien hard”, vervolgt Anja. De vraag naar dit soort zorg stijgt, mede door een toename van het aantal kankerpatiënten en de verschraling van de informele ziekenhuiszorg. Als (voormalig) kankerpatiënten klaar zijn in het ziekenhuis dan komt de verwerking, onzekerheid, hoe pak je je (oude) leven weer op?
Piet de Bruijn vroeg zich dat ook af, ruim acht jaar geleden. De voormalig orthopedisch chirurg van Ziekenhuis Rivierenland kreeg zelf te maken met kanker. Toen de ziekenhuisdeuren na zijn behandelingen dichtsloegen was de zorg klaar. Maar voor hem begon het pas. Op een dag zag hij in Maastricht het eerste Toon Hermans Huis van Nederland en dacht: ‘Dit is wat ik heb gemist.’ Hij ging aan de slag met een eigen Toon Hermans Huis in Tiel. In zijn netwerk van zorgprofessionals begrepen veel mensen waarom dit nodig was en financiële ondersteuning volgde. Toon Hermans Huis Rivierenland bestaat nu acht jaar.
Kwaliteitszorg
Toon Hermans Huis Rivierenland is afhankelijk van vrijwilligers, sponsors en giften. De stichting is aangesloten bij IPSO, de brancheorganisatie die toeziet op alle, op dit moment 81, soortgelijke centra in Nederland. Ze moeten aan kwaliteitseisen voldoen en continuïteit is belangrijk. IPSO ondersteunt met een groot netwerk, documenten en nascholing voor de vrijwilligers.
Van eten tot fitnessen en van zingen tot een ontspannende massage: er zijn verschillende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Zo is er een speciale mannengroep en een praatgroep voor jonge vrouwen. En als je er een kopje koffie wil drinken en in gesprek wil met gelijkgestemden of ervaringsdeskundigen, kan dat ook. Er staan gastvrouwen en -heren klaar om bezoekers te begeleiden.
Geluk is te koop
Al wandelend door de Betuwe viel Anja’s oog op ‘Geluk is te koop’, de slogan op de nieuwste tekoopborden van Familie Beekhuizen. Anja: “Wij kopen voor onze gasten ook een beetje geluk. Ze halen namelijk plezier uit een activiteit en voelen zich beter na een bezoekje. We bieden van alles aan, maar dat kost wel geld. Het pand moet betaald worden, de energierekening, de zangdocent, psychologen, activiteiten…”
Wandelen maakt volgens Anja creatief en zo ontstond er een idee: Familie Beekhuizen draait naast geluk om familie en een warm (t)huis. En de medewerkers weten helaas ook wat het betekent om iemand te verliezen aan kanker. Zo overleed oprichter Heleen Beekhuizen er vijftien jaar geleden aan en vorig jaar ook haar man Frans van Vessem. Anja vroeg om de kansen voor een samenwerking te onderzoeken en liet makelaar-taxateur Henriëtte van Vessem een week later de ontmoetingsplek zien in de voormalige kerk aan de Doctor Schaepmanstraat in Tiel. Henriëtte hoefde er geen seconde over na te denken en Familie Beekhuizen werd sponsor van Toon Hermans Huis Rivierenland.
En nu jij!
Anja is inmiddels aangekomen in Westkapelle waar ze met een biertje viert dat deze geslaagde wandeloefening erop zit. De komende weken zal ze met regelmaat de nodige uren wandelen om te zorgen dat ze in de week van 18 juli fysiek en mentaal klaar is voor het echte werk. Kun jij ook iets missen voor toegankelijke informele oncologische zorg en activiteiten? Doneer het aan Anja – en daarmee dus Toon Hermans Huis Rivierenland – voor haar inzet en deelname aan de Nijmeegse 4daagse.