Centrum voor leven met en na kanker
Toon Hermans Huis Rivierenland (THHR) is een centrum voor mensen die leven met en na kanker, hun naasten en nabestaanden uit de regio Rivierenland en staat voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor (ex)patiënten.
THHR wordt ervaren als een laagdrempelige, veilige en beschutte omgeving voor iedereen uit de regio Rivierenland die geraakt wordt door kanker. (Ex) patiënten, naasten en nabestaanden vinden hier laagdrempelige ondersteuning (waaronder psychosociale), contact met lotgenoten, invulling van kwaliteit van leven en afleiding.
De warme, huiselijke sfeer waarin je wordt ontvangen door mensen die weten wat de impact van kanker is, voelt als thuiskomen. Wij spreken dan ook niet over bezoekers of patiënten, maar over gasten. Onze gasten staan altijd centraal. We focussen op kwaliteit van leven, waarbij we uitgaan van de behoefte van de gast. THHR biedt een luisterend oor en is een plek waar mensen kunnen zijn zoals ze zijn. Er is afleiding en ontspanning te vinden, anderzijds informatie en ondersteuning.
Onze positie in de zorgketen
THHR is een schakel in de oncologische zorgketen en wij werken samen met de overige partijen in de formele en informele zorg. We leveren informele zorg als aanvulling op de medische zorg.
Bij mensen die met kanker zijn geconfronteerd, dient passende psychosociale zorg op het juiste moment te worden ingezet, zodat zij zo goed mogelijk kunnen omgaan met de impact van de ziekte. Basale zorg waar het kan, specialistische zorg waar het nodig is. De formele en informele zorg vullen elkaar aan en versterken elkaar door intensief samen te werken in de curatieve, palliatieve én terminale fase. Dus niet alleen tijdens de behandeling van de ziekte, maar ook zodra de ziekenhuisdeuren letterlijk achter de patiënt dichtvallen.
Waar geloven we in
- Veiligheid en Geborgenheid
THHR biedt veiligheid en geborgenheid, een vertrouwde omgeving waar rust en warmte heersen en waar onze gasten zich thuis voelen. Onze opgeleide gastvrouwen en -heren en activiteitenbegeleiders bieden persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Alles wat tussen jou en ons besproken wordt, blijft binnen het THHR. Zo garanderen we dat met alle informatie op een integere en vertrouwde wijze wordt omgegaan. - Vrijwilligheid
Alle vrijwilligers en de bestuurders van THHR handelen vanuit de intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mensen die geraakt worden door kanker. - Kwaliteit en Professionaliteit
Erkenning van onze kwaliteit en professionaliteit in de uitvoering van onze operationele en managementprocessen is een belangrijke kernwaarde.
Voor wat betreft de operationele processen realiseren wij dit onder meer door te werken met goed opgeleide en deskundige vrijwilligers. Al onze medewerkers zijn geschoold en IPSO gecertificeerd en hebben een goedgekeurde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Daarnaast is er permanent (bij)scholing door middel van verdiepende trainingen, intervisie- en themabijeenkomsten.
THHR is een schakel in de oncologische zorgketen en wij werken samen met de overige partijen in de formele en informele zorg. We leveren informele zorg als aanvulling op de medische zorg.
Geschiedenis
Toon Hermans Huis Rivierenland is een initiatief van Piet de Bruijn, oud orthopedisch chirurg in het ziekenhuis Rivierenland te Tiel. Zijn eigen ervaring met kanker deed hem besluiten om na kennismaking met Toon Hermans Huis Maastricht een dergelijk Huis in Tiel te op te zetten.
IPSO
Wij zijn een IPSO centrum. Dat betekent dat ons Centrum voor leven met en na kanker is aangesloten bij brancheorganisatie IPSO.
- IPSO staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie
- Verdeeld over Nederland zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker
- Er werken ruim 4500 bevlogen vrijwilligers in de IPSO centra
Via IPSO krijgt ons centrum:
- Toegang tot diverse trainings-en scholingsprogramma’s
- Toegang tot de IPSO Academie
- AVG-proof registratie van al onze relaties in de IPSO Community
- Belangenbehartiging
- Versterking van samenwerking tussen de Centra voor leven met en na kanker
- Deelname aan het Kwaliteitsprogramma
KWF
Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt, maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die miljoenen mensen maken we al ruim 71 jaar het verschil.
We zetten ons in voor initiatieven die mensen verder helpen. Dat betekent niet alleen kanker bestrijden, maar we maken ons ook hard voor een beter leven met de ziekte. Of je nu kanker wilt voorkomen, net de diagnose hebt gehad, midden in de behandeling zit, of je afvraagt hoe het verder gaat. We zorgen voor initiatieven die mensen ondersteunen, zoals Centra voor leven met en na kanker en het platform kanker.nl. En we werken aan leven veranderend onderzoek waar patiënten snel wat aan hebben. Dat doen we gelukkig samen met duizenden anderen die zich inzetten voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.